Accelerated Mobile Pages (AMP) van Google!

Het Accelerated Mobile Pages project (AMP) kan ervoor zorgen dat uw gebruikers niet meer hoeven te wachten op trage mobiele content! Klinkt goed toch? Wij vinden van wel. Daarom leggen we in deze blog uit wat het is, wat de mogelijkheden zijn en waarom u het liever vandaag dan morgen implementeert op uw website!

Wat zijn Accelerated Mobile Pages?

AMP is kort door de bocht een ‘nieuw’ soort HTML dat volledig ingericht is op een snelle laadtijd op mobiele apparaten. Dat doet het door stukjes traditionele HTML die vertragend kunnen werken simpelweg te verbieden. Aan de andere kant versnelt de techniek pagina’s door code elementen toe te voegen.

Even een stukje technische achtergrond. Sla het onderstaande gerust over naar het stuk waarin we u vertellen waarom AMP een must have is geworden. Accelerated Mobile Pages bestaan hoofdzakelijk uit drie elementen: AMP HTML, AMP JS en AMP CDN.

  1. AMP HTML: gewone HTML met beperkingen die betrouwbare performance moeten garanderen en uitbreidingen die rijke content mogelijk maken;
  2. AMP JS: deze library verzekert een pagina die snel laadt. Dat doet het door rekening te houden met “best performance practices”. Eén van de voornaamste: asynchroom laden van externe hulpbronnen;
  3. AMP CDN: dit optionele element zorgt voor een snellere levering van packages. Het is een CDN op proxy-basis die AMP-HTML ophaalt, cached en automatisch optimaliseert voor snelheid. Dat alles via HTTP 2.0.

In gewone mensentaal is AMP de hipste nieuwe techniek die voor bloedsnelle pagina’s op mobiele apparaten zorgt.

Waarom AMP implementeren op uw site een goed idee is

Een trage mobiele website is een conversiekiller. Volgens een onderzoek van SOASTA vergroot je de kans op een conversie al met 27% als je pagina 1 seconde sneller laadt. Bovendien wordt gebruiksvriendelijkheid en dus ook de snelheid van website een steeds belangrijkere rankingfactor. Dus ook voor SEO kunnen Accelerated Mobile Pages van waarde zijn. Collega Mark Piket schreef eerder ook al over het belang van een goede mobiele website.

Dat een snelle (mobiele) website beter werkt mag anno 2016 geen verrassing meer zijn. Een website sneller maken is helaas niet altijd even makkelijk. Accelerated Mobile Pages bieden hier een goed en overzichtelijk framework voor met uitgebreide documentatie en ondersteuning vanuit bijvoorbeeld de Google Search Console. Deze pagina’s worden de komende tijd “the next big thing” op het vlak van snelheid op mobile devices.